Hjem
Emma
Fuls Fæller
Links
Galleri
Diverse

 

Fuls Fæller


Fuls Fæller ved Stavkirken,
Moesgård Museum

 

Lyre og fløjte... klik og hør lyren

 


Fuls Fællers instrumenter opstillet før
koncert i Mårslet Kirke

 

FULS FÆLLER, der består af Knud Albert Jepsen og Mogens Friis, har siden 1995 arbejdet med musik fra vikingetiden & middelalderen. Selve navnet har tilknytning til det gamle Århus. En var en mand af høj byrd, der fandt døden da konger kæmpede, det fremgår af en gammel århusiansk runesten, der nu er på Moesgård, har på den ene side den smukke maske, som nu er Moesgårds kendingsmærke. På den anden side står indskriften "Gunulv og Øgot og Aslak rejste denne sten efter deres fælle Ful. Han fandt døden....da konger kæmpede."
En optræden med FULS FÆLLER er levende musikhistorie, en musikformidling, hvor der både bliver vist, spillet på og fortalt om musikinstrumenterne og hvor musikstykkerne og deres historie bliver omtalt. Instrumentariet vil bestå af kopier af instrumenttyper fra tiden, som f.eks. knipse- og strygelyre, rebec, mundharpe, tromme, kohorn, gemshorn, horbpibe, skalmejer, forskellige fløjtetyper bl.a. knoglefløjter, enhåndsfløjte og en kopi af en af de ældste blokfløjter af træ, en fløjte fra ca.1350 fundet i en brønd i Gøttingen. Og så vil man også kunne høre middelalderens mest benyttede instrument, den menneskelige stemme. Der vil også kunne vises et enkelt originalinstrument, en knoglefløjte fra c. 1300 fundet i Århus.

Programmet tilpasses det enkelte arrangements karakter og publikum. FULS FÆLLER kan optræde i kopier af dragter fra perioden.Programmet kan omfatte både verdslig musik og kirkemusik.

Koncert i kirken:

En kirkekoncerten med FULS FÆLLER kan indledes med en pilgrimsmelodi, der spilles, mens vi går op gennem kirken. Programmet omfatter noget af den ældste danske kirkemusik f.eks. en Mariavise fra ca. 1400 Mith hierthæ brendher heth som boll akkompagneret af nonnegeige, en Maria bebudelses sekvens Ab arce sederea fra 1100tallet for sang & lyre, en spansk Santa Maria amar fra c. 1250 med sang, fidel og tromme, samt engelsk kirkemusik fra 1200-tallet.
Ud over almindelige koncerter har vi god erfaring familiekoncerter en søndag eftermiddag, da der er meget at se og høre på for børn. Vi kan indgå i en form for gudstjeneste, hvor vi begynder med koncertafdelingen og runder vores program af med en salme med førreformatorisk tekst og melodi, hvor vi fortæller om orglet og dets brug i middelalderen. Første vers kan så synges a capella (med orgel på melodien) og så sættes mere og mere akkompagnement på, så man ender i moderne orgelledsagelse. Vi har også lavet koncerter i forbindelse med konfirmandundervisning, hvor organisten fortæller om orgelet, præsten om døbefond, alter og prædikestol og vi spiller og synger musik fra den tid kirken blev bygget. Det kan bl.a. være den ældste danske Mariavise, en hymne til Knud Lavard og en udgave af Drømte mig en drøm i nat spillet på en kopi af en 3-huls fløjte fra Moesgård.

Optræden i verdslig sammenhæng
:
Ved kongresser, åbning af udstillinger eller receptioner kan FULS FÆLLER modtage gæsterne og f.eks. optræde med et 20 min. indslag. Ved jubilæumsmiddage o.l. kan der laves indslag efter forretten eller der kan spilles taffelmusik under middagen.
FULS FÆLLER har optrådt med den helt tidlige musik bl.a. på museer som Gottorp, Spøttrup, Moesgård, Trelleborg, Nationalmuseet (i forbindelse med Margrete-udstillingen) ligesom de gennem mange år har medvirket ved den Europæiske Middelalderfestival i Horsens. I 1995 spillede de ved Vikingefestivalen på Island, og i festugen 95 i forbindelse med Dronningens åbning af Moesgårds 25 års jubilæumsudstilling. I 1996 medvirkede Knud Albert Jepsen og Mogens Friis på en CD udgivet af forlaget SKALK Drømte mig en drøm i nat.
Vikinge/middelaldertaffelmusik er bl.a. blevet leveret på Hindsgavl, Spøttrup, Sønderborg, Gl. Estrup, Scheelslund, Sofiendal, Nyborg slot, Bispekælderen i Kalundborg, Mejeriernes verdenskongres i Århus 98, Varna, Middelalderborgen i Legoland og på Fyrkat med Søren Gericke som kok.
FULS FÆLLER har også optrådt med indslag ved f.eks. åbning af konferencer og kongresser, ved jubilæer, overrækkelse af priser o. l.

FULS FÆLLERS dragter

Dragterne lærredsvævet uldstof og hør
Bukser (uld) varianter af Thorsberg bukserne fra jernalder. Samme snit fundet i Hedeby tøjresterne fra vikingetid. (Farven er moderne, men kunne fås af uld fra sorte får eller ved at mørkne forskellige farver med jernvitriol).
Skjorter (hør) varianter af Viborg skjorten fra vikingetid og senere bondeskjorter.
Kofterne (uld) varianter af Kragelund kofterne fra 1300-tallet. Den ene farvet med tørstestræbark (frangula) på alunbejdset stof. Den anden mørknet med kobbervitriol. Samme type kendes fra vikingetiden.
Kapper (uld) er halvcirkelformede som kendes fra Bockstensmandens dragt (bl.a.) fra ca. 1350 og som sandsynligvis også er benyttet i vikingetiden.
Strudhætter (uld) kendes fra billedsten og fra Hedeby fra vikingetid og bliver senere meget almindelige (Herjolfsnæsfundet fra Grønland 1300-tallet).
Besætninger røde i krapfarvede stoffer. Grønne kiler og strudhætte er farvet i vild kørvel på alunbejdset stof og efterbejdset med jernvitriol til en grøn farve.
Gule besætninger er farvet med birkeblade på alunbejdset stof.
Sko Hedeby kopi
Dragterne er syet af Bodil Poulsen
Skoene er syet af Karl H. Fiedler -Moser

Oplysninger om priser og datoer fås ved henvendelse til Mogens Friis

 

 

Læs om Fuls Fællers instrumenter...


Slideshow med billeder af kirker, hvor Fuls Fæller har optrådt og uddrag af en sekvens til Maria Bebudelsesdag sunget af Fuls Fæller klik her....